Mount&Blade II: Bannerlord Gamescom 2015 İçerik İncelemesi

map

Yeni oyunda en çok gelişmesini merak ettiğim özellik yeni Kalradya. Bu ekran görüntüsünde campaign ekranında bizi nasıl bir dünya bekliyor ona bir göz atıyoruz. Önceki oyunlara nazaran daha canlı renkler ile daha gerçekçi bir görünüm yakalanmış. Burada tekrar bir oyun motorunun bir oyuna ne kadar etki edebileceğini görüyoruz. Yeni kullanıcı arayüzü oldukça kullanışlı gözükmekle birlikte oyun için kilit işlevlere güzel dokunuşlar olmuş. Gece-gündüz ikonu, tarih ve oyun hızını ayarlamak gibi bazı oynanış mekanikleri bunlardan bazıları. Arayüzde yer alan ikon tahminlerim şu şekilde:

⦁ Dinar sikkesi: Karakterin parasını simgeliyor.
⦁ Kartal: Karakterin onur değerini simgeliyor.
⦁ Asker Kafası: Parti büyüklüğü ve sınırı simgeliyor.
⦁ Kırmızı yuvarlak logo: Karakterin şöhret/nam değerini simgeliyor.
⦁ Buğday başağı: Partinin kalan günlük yemek stoğu simgeliyor.
⦁ Kalkan: sanıyorum yeni bir özellik. Zırh olabilir veya saldırılara karşı ne kadar dayanıklı olabildiğimizi de gösterebilir. Ama en sağlam tahminim partinin ortalama sağlığını simgeliyor olacağı.

Sağ alt tarafta yer alan ikonlar ise sanıyorum sırayla, Raporlar, Notlar, Envanter, Parti, Görevler ve karakterin sahip olduğu toprakları gösterecek yeni arayüz ikonları.
Oyunda eski font kullanılmaya devam ediyor. Sancaklar, en azından campaign haritasında kullanılmak üzere, tasarlanmış. Şehir ve köyleri dış görünümleri sayesinde birbirlerinden ayırabiliyoruz. Bazı köylerin ve şehirlerin etraflarında özel mekanlar mevcut. Bunlar hem karakterin sahip olabileceği hemde yapay zekanın sahip olduğu topraklara yapılabilecek geliştirmeleri simgeleyebilecek. Kaldı ki toprak geliştirmeleri konusu oldukça geliştirilmiş durumda.Bu yapılar yerleşim biriminin ekonomisine katkıda bulunurken karaktere de kilit katkılar sağlayacaklar. Köylere kale yapabilmek gibi M&B’de daha önce görmediğimiz yenilikler de mevcut.

party

Bu ekran görütüsünün adı Party.jpg olsa da gördüğümüz ekran savaş sonrası ekranı olabilir. Sol altta yazan savaş raporu bunu kanıtlar nitelikte. Bu ekranda karakterin savaş grubunu da görebiliyoruz. Silamon isimli karakter muhtemelen oyundaki yeni yoldaşlardan bir tanesi. Vlandian Sergant ve Sharpshooter asker sınıflarının rengi değiştirilerek betimlenmiş durumda. Bu askerlerin asker ağacında türlerindeki en güçlü asker olduğunu gösterebilir. Aserai, İmperial, Strugian ve Vlandian sıfatları bizlere oyundaki kültürlerin askerlere de yansıyacağını gösteriyor. Arayüzde gördüğümüz >> işaretine benzer tuş sanırım bütün M&B hayranlarının özlemle beklediği bir özelliği bizlere müjdeliyor. Bir envanterdeki bütün eşyaları veya listedeki askerlerin hepsini kendi ekibimize veya envanterimize aktarmamızı tek tuşla sağlayan “Sell/Give All” özelliği sonunda eklenmiş diyebiliriz. Sağ üstte yer alan sandıktaki altın ile küçük el çantasındaki altın sayıları farklı. Bu, yüksek ihtimalle bize altınlarımızı her zaman yanımızda taşımayacağımızı gösteriyor olabilir. Diğer bir yenilik ise “Accompanying” adı altında her iki tarafta da bulunan sekme. Bu da partilerin yanında yer alabilecek NPC’lerin sınıflanacağı sekme olabilir. Görevler için kullanışlı. Eski oyunlara nazaran bu ekranın arayüzü oldukça hoş duruyor.

siege

Oyunun asıl kendini sattığı anlardan birisindeyiz. Kale kuşatmasında bir kare. Oldukça büyük surlarla çevirilmiş şehir, evleri ve arkada bizleri gözleyen kale onu fethetmemizi, en sağda büyük kuşatma kulesi ve onun hemen yanında koçbaşı onları itmemizi bekliyor. Surların dibindeki sarmaşıklar gerçekçilik katmakta sahneye. Sol tarafta askerlerin arkasında göze çarpan bir katapult var. Askerler ise zırh kalitesiyle göze çarpıyor. Her asker artık aynı zırhı ve kombinasyonu kullanmayacak anlaşılan. Doğal ortam oldukça yeşil ve canlı gözüküyor. Arkada uzun ağaçlar var. Tek eksik sanıyorum sancak. Beyaz renkli temiz bir sancak seçilmiş demo karakteri için. Umarım bu sancakların daha tasarlanmadığına delalet değildir.

siege2

Aynı savaştan bir kare daha. Bu seferler askerler ile birlikte bizde surlara doğru saldırıya geçmişiz. Surların arkasında bizleri bekleyen muhtemelen Aserai askerleri var. Önceki resmin aynısı olduğu için fazla yoruma gerek yok. Ama belirtmem gerek artık masaüstü arkaplanım bu ekran görüntüsü.

Bu yazıyı paylaş :

Yayınlayan

Mehmet Arda Gündüz

Okan Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık öğrencisi, TaleWorlds destekçisi, Valve çevirmeni ve çeviri tutkunu.

Kimler Neler Demiş?

avatar
  Subscribe