Football Manager 2018 İnceleme

Football Manager 2018 İnceleme

Yılların eskitemediği seri Football Manager’in yeni üyesi Football Manager 2018 bu sene neler vaat ediyor?

Football Manager serisinin pek çok oyuncu için ayrı bir anlam taşıdığını söylemek mümkün. Uykusuz geçen geceler, saatlerce kafa yorulan taktikler ve transferler, istenmeyen maç sonuçları derken gerçek bir futbol menajerinin yaşadığı psikolojiyi layığıyla yansıtan oyun serimiz piyasaya ilk çıktığında 2004 yılındaydık. Daha o zamanlar ülkemizde de dahil olmak üzere büyük bir oynayıcı kitlesi oluşturan seri, elde ettiği başarı ile hayran kitlesini de gittikçe katlayarak bugünlere kadar geldi. Peki her sene gelişen ve değişen serinin en yeni üyesi Football Manager 2018 bu sene neyi farklı yapıyor ve ne vaat ediyor?

Football Manager 2018, oynanış anlamında genel olarak önceki senelerin özelliklerini içerse de çeşitli geliştirmeler mevcut. İnceleme içerisinde bunlara tek tek değineceğim ancak olaya sıfırdan başlamak ve bu yılki menajerlik maceramın ilk zamanlarına biraz değinmek istiyorum. Bir Fenerbahçeli olarak bekleyeceğiniz üzere Fenerbahçe’yi seçerek oyuna başladım. Futbol takip edenlerinizin de bileceği üzere takımın yıllardır içinde bulunduğu karmaşık durum sebebiyle bir kurtarıcı misyonunu üstlenmem gerekiyordu. Ancak mevcut aksilikler, yeni karşıma çıkan aksilikler derken zamanla iş içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Bu noktada ben de kendi kendime sormaya başladım tabi: gerçek menajerlik mi çok zor yoksa Football Manager mi işi bu noktalara getiriyor?

Oyundaki kariyerime ilk başladığım zaman karşıma çıkan ve gözüme çarpan en büyük değişikliklerden birisi yeni gözlemleme sistemi oldu. Önceki senelerde listemizdeki oyunculara gözlemci atadığımız zaman gelen raporda, bu oyuncuya beş üzerinden yıldız veriliyordu. Ancak bu sene gözlemci raporumuz artık 100 üzerinden bir değer içeriyor. Bu değer oyuncunun takımınıza sağlayacağı katkı ve gelişmişlik durumu gibi çeşitli faktörlerin bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Ayrıca atadığınız gözlemcinin oyuncu hakkındaki bilgi seviyesi (gene yüzlük sistem) arttıkça oyuncu tahminleri daha isabetli olmaya başlıyor. Tabi bunların yanında oyuncunun maliyetini, mevcut ve potansiyel yeteneğini gösteren istatistikler de mevcut.

Oyuncu araştırmadaki bir diğer yenilik de oyuncu araştırma odağı. Bu özelliğimiz aradığınız tarzdaki bir oyuncuyu bulmaları için gözlemcilere talimat vermeye yarıyor ve iki dala ayrılıyor: genel ve kısa vadeli. Genel seçeneğinde aradığınız oyuncu tipini oyun stili ve yaş gibi yüzeysel özelliklerle çok detaya girmeden seçebiliyorsunuz. Kısa vadeli odak ise kısa zaman dilimlerinde aradığınız oyuncuyu bulabilmeniz için tasarlanmış bir seçenek. Oyuncu bölgesi, yaşı, yetenek durumu, stili ve uygunluğu gibi seçenekleri belirlediğiniz takdirde tüm gözlemci ekibiniz bu talimatlar doğrultusunda bir oyuncu arayışına girişiyor. Tabi bu görev sebebiyle diğer tüm işlerini bırakıyorlar. Kısa vadeli odak ilk bakışta biraz önemsiz gibi gelse de bazı anlarda can kurtaran olabiliyor. İlk menajerlik yılımda devre arası transfer dönemi açıldığında bir sol beki 4 ay sakat, diğer sol beki 2 aydır yedek bekleyen bir ümitsiz vaka olan ben mecburen bir sol bek bulmak zorundaydım. Ancak finansal fair-play anlaşmamız gereği harcayacak tek kuruşum da olmadığından fazla seçeneğim yoktu. Kısa vadeli odak sayesinde bulduğum orta seviye ve tecrübeli bir oyuncuyu kiralamak üzere anlaşmaya vardım. Nokta atışı bir transfer olmasa da kısa vadeli odak sayesinde performans/fiyat oranı iyi olan bir oyuncuyu takımıma katmıştım.

Oyuncu araştırmalarımızdan biraz daha devam edelim. Yenilenen ve modernleşen oyuncu veri tabanımız artık çok daha işlevsel bir şekilde çalışıyor. Oyuncuların özelliklerinin görünümü artık daha basit bir hal almış şekilde karşınıza çıkıyor. Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer nokta da oyuncu paketleri. Aradığınız özelliklere sahip oyuncuların sayısını arttırmak istediğiniz takdirde oyuncu paketlerine başvurabiliyorsunuz. Çeşitli kapsama alanlarına ve seviyelere sahip bu paketler takımınızın maddi durumu iyiyse transfer konusunda size son derece faydalı olabiliyor. Ayrıca bir yenilik olmasa da oyunda bulunan Veri Analistleri, yenilenen gözlemcilik sistemi ile gözlemciler beraberinde daha büyük bir rol üstleniyor.

Oyun için kesinlikle bir artı olarak yorumladığım gözlemleme sisteminin ardından bir başka yeni özelliğe değinmek istiyorum. Football Manager 2015’te Manchester United’la oynadığım Şampiyonlar Ligi final maçında sakatlıklar ve yorgunluk yüzünden maç kadromda üç rotasyon yapmak zorunda kalmıştım. Bu sebeple çok şaşırtıcı olmayan ama yıkıcı etki bırakan 2-1’lik mağlubiyetle kupayı kaçırmıştım. Evet, futbolun içinde sakatlıklar mevcut. Ancak form durumu yüksek iki oyuncumu aynı maçta kaybetmek ve ardından da bir diğer güvendiğim oyuncuyu antrenmanda kurban etmek futbolun cilvesinin ötesinde olan bir şeydi. Football Manager 2018’deki yeni oyuncu sağlık sistemi tüm bu dengesizlikleri ortadan kaldırmak üzere imdadınıza yetişiyor. (acaba?)

Bu sene oyuna dahil edilen sağlık merkezi, tüm oyuncularınızın sağlık durumlarını ayrı ayrı ele almanızı sağlayan bir sistem. Oyuncuların maç yüklerinden kondisyon durumlarına, mevcut sakatlık ihtimallerine kadar birçok sağlık faktörü burada mevcut. Yıl içerisinde yaşanan sakatlık oranının yıllık beklenen seviye ile karşılaştırmasını, ligdeki sakatlık yaşama sıklığınızı buradan öğrenebilirsiniz. Ayrıca sakatlanma ihtimali yüksek olan oyuncuların risk sebepleri, takım için dinlenme tavsiyeleri de sağlık ekibiniz tarafından size aktarılıyor. Bu sayede takımda yaşadığınız sakatlıklarının bir nebze de olsa önüne geçebilmeniz mümkün. Tabi tüm bunlara rağmen futbol bir şans oyunu -FM’de kötü şans- sakatlık serileri yaşamanız hala ihtimal dahilinde. O yüzden kadro genişliğinizin iyi bir seviyede olması da gerekiyor.

Football Manager tecrübelerinde yaşadığım ve yaşamaktan en çok çekindiğim sıkıntılar genellikle oyuncu ilişkileri tabanlı oluyor. Milyon dolarlar kazanan insanlardan kaprissiz olmalarını beklemiyoruz tabi ki. Ancak form seviyesi yerlerdeyken yedek kaldığı için ortalığı karıştıranlar, ben köyümü özledim diyerek ara isteyenler, takımın gidişatından memnun olmayanlar derken gerçekten canınız sıkılıyor. Oyuncular bu sıkıntıları sadece kendileri yaşasalar gene eyvallah diyeceğiz, ancak bir süre sonra bu oyuncunun memnuniyetsizliği tüm takıma yansıyabiliyor. Yeni getirilen takım dinamikleri sistemine bu noktada değinmek istiyorum. Takım dinamikleri sistemi takımınızın genel profili, oyuncu grupları ve hiyarşisi gibi etkenleri incelemenizi sağlıyor. Aynı dili konuşan veya aynı profile sahip olan oyuncular bir araya geldiği takdirde arkadaş grupları oluşturabiliyorlar. Eğer siz de bu gruptan biriyle ters düşecek olursanız ilk tepkiler arkadaş grubundan geliyor ve yavaş yavaş takıma bir memnuniyetsizlik yayılıyor. Takım hiyerarşisi ise bu kavgalar sırasında yararlı olabilir. Takımın tez canlı veya genç figürleri; kaptan veya deneyimli oyuncular gibi hiyerarşinin en üstünde bulunanlardan gelecek tavsiyeleri dinlemeye yatkın oluyorlar. Bu sebeple hiyerarşik açıdan kuvvetli bir oyuncunun sorun yaşadığınız kişiyle görüşmesini istemek sorun çözücü nitelikte olabilir.

Bir menajerin işler iyi gitse bile en büyük görevi takımın zayıf noktalarını tespit edip bunları düzeltmektir. Takımınızın güçlü ve zayıf noktalarını görüntüleyeceğiniz takım raporu sekmesi sizin için kilit rol üstleniyor. Geçmiş haftalarda takımınız nerede başarılı olup nerede olmadığına dair hazırlanan sonuçlar burada görünüyor. Örneğin Fenerbahçe kariyerimde pas oranımın düşük olduğunu fark etmem üzerine orta sahalarımdan birini çift yönlü oynayacak şekilde hazırlayıp diğer oyunculardan da daha az riskli daha çok kısa pas yapmalarını talep ettim. Takım raporu sekmeniz kadro derinliğinizi öğrenebilmenizi de sağlıyor. Hangi mevkide kaç alternatifiniz olduğunu öğrenerek yorgunluk, sakatlık veya başarısızlık ihtimallerine karşı takviye arayışına girişebilirsiniz.

Maç öncesi ve sonrası özellikleri bir kenara bırakıp menajerlerin en zorlu zamanları olan maç gününe değinelim. Rakibiniz için hazırlanan maç raporunun birkaç önemli satırı maç önü ekranında size gösteriliyor. Takımınızla maç öncesi yapacağınız son toplantıda maç sırasında dikkat edilmesini istediğiniz taktikleri vurgulayabilir ve belirli oyunculara talimatlar verebilirsiniz. Maç öncesi toplantı zorunlu olmasa da düzenlemeniz önem arz ediyor ve istediğiniz takdirde yardımcınız bu toplantıyı sizin yerinize idare edebiliyor. Maçın hemen öncesinde oyunculara yapabileceğiniz son konuşma ise morallerini yükseltme veya düşürme olasılığına sahip. Örneğin derbi veya kupa finalleri gibi önemli maçlarda oyunculardan taraftarı düşünerek oynamalarını istemek genellikle olumlu sonuçlar yaratıyor.

Maç içi panellere ve sekmelere fazlasıyla önem veren ve kullanan biri olarak bu sene yapılan değişiklikleri biraz yadırgadım. Özellikle yıllardır maç görünümünün yanına sabitlediğim istatistik paneli tasarımının artık imkanlar dahilinde olmaması (veya henüz keşfedememiş olmam) beni fazlasıyla zorladı. Ancak istatistiklerin de dahil olduğu çeşitli maç verilerini ekrana paneller şeklinde sabitlemenin güzel yanları da mevcut. İstediğiniz zaman bu panelleri kapatarak maç ekranında yer kaplamalarının önüne geçebiliyorsunuz. Tabi panel olayının maç arayüzünde karmaşaya sebep olduğu da bir gerçek. O kadar çok veriyi birkaç panele sıkıştırmak zorunda kalmak -ki zaten ekran yetmiyor- pek iyi bir fikir gibi gelmiyor.

Maç sırasında oyuna müdahale etmek isterseniz taktik sekmesine tıklayarak sihirli dokunuşlarınızı yapabiliyorsunuz. Enine serilen bir sahada ilk on birinizi görebiliyorsunuz. Oyuncuların mevkilerindeki başarısını ve puanlarını görerek çeşitli değişiklikler yapabilir veya alttaki yedekler kısmından sahaya yeni bir oyuncu sürebilirsiniz. Sağ tarafta ise oyun anlayışınız ve taktikleriniz ayarlanabiliyor. Ancak detaycı biriyseniz ve taktiklerinizi her oyuncu için teker teker seçmek istiyorsanız bunu da yapabilirsiniz. Fazla isabetsiz şut çeken oyuncunuza her topu kaleye atmamasını söyleyebilir, topa sahip olma istastiğini beğenmediğiniz on numaranıza ise topu ayağında tutmasını söyleyebilirsiniz. Ayrıca bir oyuncu için seçtiğiniz mevkiye göre otomatik olarak çeşitli talimatlar verildiğini de unutmayalım.

Büyük bir Football Manager hayranı ve sevdalısı olarak şimdiye kadar hep olumlu şeylerden bahsettim. Ancak biraz sert çıkmazsam da olmaz. Football Manager 2018 her şeyden önce bir futbol oyunu. Gelişen futbol anlayışıyla beraber serinin de her açıdan bu şekilde ilerlemesi lazım. Ancak oyunun yıllardır eleştirilen yapay zekası ve animasyonları hala tüm ihtişamıyla karşımızda. Dünya yıldızı oyuncumun ısrarla defansın üzerine giderek topu kaptırması, kalecinin topu dikeceği yerde 5 metre önündeki rakip oyuncuya asist yapması, ceza sahasını karşıdan gören pozisyonda şutların büyük farkla auta çıkması hatta tacı zorlaması gibi pek çok şaşırtıcı olay halen yaşanmaya devam ediyor. Sitemim sadece bu saçmalıklara sanılmasın. Gerçekçilikle uzaktan yakından alakası olmayan animasyonlar böylesine bir seriye hiç yakışmıyor. Hele ki hareket yakalama teknolojisinin kullanıldığı belirtilirken benim hala on metreden kayarak top çalan veya doksana giden topu ayağıyla çelen oyuncular görmem ne kadar doğru?

Beğenmediğim bir diğer nokta ise maç sırasında oyuna hakimiyetin yeterince hissettirilemiyor olması. Örneğin oyunculara kanattan oynanmasını belirttikten sonra hala göbek oyununun oynanıyor görünmesi akılda bir çelişki yaratıyor. İstatistiklerde her ne kadar kanatların kullanım oranı daha ağır bassa da maç kesitlerinde bunu görememek bir nevi etkisiz hissetmemize sebep oluyor. Hele bir de verdiğim talimatın tam aksini gözüme sokarmış gibi uygulayan oyuncular yok mu? Bir bildiğimiz var da şut çektirmiyoruz sana. Bir de serinin klasikleşen performans sorunlarını da yazmasam olmaz. Maç sırasındaki yersiz kasmalar, fare imlecinin gecikmesi hatta bazen yok olması, oyunu kısa bir süre için alta aldıktan sonra gerçekleşen can sıkıcı donmalar derken insan oyundan bunalıyor.

Football Manager 2018 harika bir oyun mu? Hayır. Kusurları var mı? Evet. Ama buna rağmen kesinlike sağlam deneyim sunan bir yapım. Çeşitli yapay zeka ve performans sorunlarına sahip olsa da Football Manager 2018’in sizi saatlerce alıkoyabilen kompleks oynanışı, bir menajerin karşılaştığı zorlukları yansıtmada yakaladığı başarı kesinlikle gözardı edilemez. Avrupa Ligi Finali’ne yükseldikten sonra biraz uyumak için köşeme çekildiğinde bile aklımdan çıkmayan taktikler, bir sonraki sezon için kadro planlamaları, kupayı kazandığını düşünüp basın mensuplarına verilen maç sonu röportajları… Football Manager böyle bir oyun işte. Oyunu kapatsanız bile gerçek bir FM oyuncusu iseniz hiçbir zaman ondan kurtulamıyorsunuz.

Harika!
Harika! Bayıldım Asfdsaf:D Şoktayım! Yapma Bunu! Bu Ne Şimdi!
11
Bu yazıyı paylaş :
Genel Ortalama 80

Yılların eskitemediği seri Football Manager’in yeni üyesi Football Manager 2018 bu sene neler vaat ediyor? Football Manager serisinin pek çok oyuncu için ayrı bir anlam taşıdığını söylemek mümkün. Uykusuz geçen geceler, saatlerce kafa yorulan taktikler ve transferler, istenmeyen maç sonuçları derken gerçek bir futbol menajerinin yaşadığı psikolojiyi layığıyla yansıtan oyun serimiz piyasaya ilk çıktığında 2004 ..

Sonuç OFD: 80.0% 80 Harika
- 90 89 - -
Çeşitli yapay zeka ve performans sorunlarına sahip olsa da Football Manager 2018’in sizi saatlerce alıkoyabilen kompleks oynanışı, bir menajerin karşılaştığı zorlukları yansıtmada yakaladığı başarı kesinlikle gözardı edilemez. Avrupa Ligi Finali’ne yükseldikten sonra biraz uyumak için köşeme çekildiğinde bile aklımdan çıkmayan taktikler, bir sonraki sezon için kadro planlamaları, kupayı kazandığını düşünüp basın mensuplarına verilen maç sonu röportajları… Football Manager böyle bir oyun işte. Oyunu kapatsanız bile gerçek bir FM oyuncusu iseniz hiçbir zaman ondan kurtulamıyorsunuz.

Oyunu temin etmemize yardımcı olduğu için http://www.aralgame.com 'a teşekkür ederiz.

Benzer Yazılar

Electronic Arts Mali İşler Müdürü Battlefront 2 İçin Konuştu

Electronic Arts Mali İşler Müdürü Battlefront 2 İçin Konuştu


Electronic Arts Mali İşler Müdürü Battlefront 2 İçin Konuştu

Electronic Arts Mali İşler Müdürü Blake Jorgensen son zamanlarda çok tartışılan Star Wars Battlefront II için açıklamalarda bulundu. Star Wars Battlefront II, Electronic Arts'ın izlediği politikalar sebebiyle bugünlerde bolca konuşuluyor ve eleştiriliyor. Başlıca şans kutularının ve mikro...

Playstore’un Yıl Sonu Kampanyaları Başladı

Playstore'un Yıl Sonu Kampanyaları Başladı


Playstore'un Yıl Sonu Kampanyaları Başladı

2017 yılının sonlarına yaklaştığımız bu günlerde Playstore yıl sonu kampanyaları adıyla sevilen pek çok oyunu indirimli fiyatlarla kullanıcılara sunuyor. Ülkemizin önde gelen dijital oyun platformlarından Playstore'da yıl sonuna yaklaşmamızla birlikte yeni kampanyalar başladı. Oyun dünyasının...

Star Wars Battlefront 2 PC İnceleme

Star Wars Battlefront 2 PC İnceleme


OFD: 67.0%

Star Wars Battlefront 2 PC İnceleme

OFD: 67.0%

Güç kiminle bilemeyeceğim, ama biz oyuncularla olmadığı kesin Öyle işte sevgili okur. Ben de şaşkınım, böyle olmaması gerekiyordu. Klasik Battlefront’ları aratmayacak bir oyun geliyordu güya. Her ne kadar ayyuka çıkan son haberlerle bize doğru gelen oyunun vaat edilenden farklı olduğunu...

Kimler Neler Demiş?

İlk Yorum Hakkı Senin!

Bildir
avatar
wpDiscuz